Pierzga pszczela to pokarm dla pszczół, stanowiący źródło białka, składników mineralnych, aminokwasów oraz witamin, który może być również stosowany przez człowieka ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. 

W skład pierzgi pszczelej wchodzą miód, ślina oraz pyłek kwiatowy przygotowywane przez pszczoły. Stanowi ona zbitą masę, która jest zbierana z ramek . Pierzga pszczela znana jest z właściwości prozdrowotnych. W jej składzie można znaleźć szereg witamin ( A , B1, B2, B3, B6,  C , PP, E, D, H, K,  B12 ) oraz minerałów ( żelazo ,  fosfor , potas,  miedź , sód). Jeśli chodzi o pierzgę pszczelą, powinna być ona spożywana w ilości około 30–40 gramów na dobę.

Dla osiągnięcia określonych rezultatów wystarczy jedna łyżka dziennie. Pozytywne działanie na organizm pierzgi pszczelej zostanie spotęgowane wtedy, gdy wieczorem zostanie ona wsypana do szklanki i zalana wodą, a następnie wypita na czczo kolejnego dnia. Pierzgę pszczelą można spożywać nie tylko w tradycyjny sposób, lecz również stosować ją bezpośrednio na skórę, gdy chce się odczuć jej doskonałe właściwości dla urody.